Przejdź do głównej zawartości

nasze ulubione przekąski + przepisy!



Zaczniemy ode mnie - Julii.
No więc, uwielbiam przekąski słodkie także, nie sposób byłoby wybrać inaczej zwłaszcza na lato.
Lody!
Kto nie lubi lodów?
Tutaj macie ode mnie przepis na moje ulubione:)

Do zrobienia sześciu owocowych lizaków lodowych będziesz potrzebowała (w przypadku lizaków o smaku mango i pomarańczy): 1 mango, 200 ml soku pomarańczowego (bez dodatku cukru lub świeżo wyciśniętego), 1 banana, 2 łyżeczki miodu w płynnej postaci; (w przypadku lizaków o smaku truskawek i banana) 2 banany, 300 g truskawek, 8 listków świeżej mięty, 100 ml wody, słodzik (w proszku lub w płynie) dla podkreślenia smaku. Przygotuj również patyczki do lodów, klamerki do ubrań (będą potrzebne do właściwego umiejscowienia patyczka w kieliszku) oraz małe kieliszki.
Krok pierwszy: Zmiksuj wszystkie składniki do momentu uzyskania jednolitej masy przypominającej puree.
Krok drugi: Przelej miksturę do pucharków na lody lub małych kieliszków. Klamerkę przypnij do patyka, a drugi jej koniec oprzyj o brzeg kieliszka. Kieliszki wstaw na kilka godzin do zamrażalki. Zamrożone domowe lody owocowe są gotowe do jedzenia.
Nasza rada: Jeśli do zrobienia lodowych lizaków używasz małych kieliszków, dla łatwiejszego wyjęcia lodów z kieliszków polej je ciepłą wodą. Nie używaj zbyt gorącej wody, gdyż kieliszek może pęknąć. Poeksperymentuj! Wykorzystaj nasz przepis na domowe lody owocowe jako bazę, którą dowolnie modyfikuj dzięki różnym kombinacjom smaków i owoców.
https://www.everydayme.pl/dom-i-ogrod/gotowanie/artykul/przepis-na-domowe-lody-owocowe
Cantaloupe Sorbet
Hania: Bardzo lubię wafle ryżowe jak i uwielbiam eksperymentować z podawaniem ich, to mój sposób na ten raz.

Kaszę ugotować na sypko we wrzątku, odcedzić i ostudzić, po czym zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Dodać cukier oraz powidła śliwkowe, ponownie zmiksować. Czekolady połamać na kawałki i stopić na parze z dodatkiem mleka. Jeszcze ciepłe dodać do masy, zmiksować. Krem odstawić na 30minut, by nieco zgęstniał. Następnie nakładać porcje kremu na wafle ryżowe, udekorować świeżymi owocami.  Brown Rice Moffles (Mochi Waffles)

 Madzia: Lubię babeczki, więc taki przepis wam dzisiaj pokaże.
Składniki na 12 sztuk:
  • 60 g masła
  • niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 250 g truskawek, pokrojonych na kawałki
Dodatkowo:
  • perłowy cukier do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać z migdałami i odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakty, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z jogurtem, wymieszać szpatułką do połączenia.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nałożyć ciasta, wypełniając papilotki prawie do pełna (pół cm od ich górnej krawędzi). W babeczki powciskać truskawki. Posypać perłowym cukrem.
Piec w temperaturze 165ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Strawberry Chocolate Chip Muffins - Soft, moist, easy muffins that are bursting with juicy berries & chocolate in every bite! (you can even use frozen berries)
Życzymy wam wszystkie smacznego!:)) 

Komentarze